Mondelinge overeenkomst is geen overeenkomst

Het komt regelmatig voor dat kopers en verkopers niet precies weten wanneer zij een huis hebben gekocht of wanneer hun huis verkocht is.

De koop en verkoop van een huis moet (meestal) schriftelijk worden vastgelegd, het schriftelijkheidsvereiste. Dus pas als de koopovereenkomst is opgesteld en de verkoper en de koper deze overeenkomst hebben getekend is het huis verkocht onder voorbehoud. Ook heeft een koper na het ontvangen van een ondertekend kopie nog 3 dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kan een koper zonder reden de koop ontbinden. Gelukkig komt dit bij ons vrijwel nooit voor.

Het schriftelijkheidsvereiste is opgenomen in de wet. Zolang er nog geen koopovereenkomst is opgesteld en is ondertekend door zowel de koper als de verkoper is de koop niet bindend. Een mondeling akkoord over de koop of bijvoorbeeld een e-mail waarin staat dat het huis aan jou zal worden verkocht is dan ook niet voldoende om van een koop van het huis te spreken.

Na de 3 dagen bedenktijd kun je de koopovereenkomst nog verbreken op basis van ontbindende voorwaarden. Vaak gaan deze voorwaarden over de financiering van het huis. Lukt het als koper niet om het benodigde hypotheekbedrag te lenen bij de bank, dan kan de koop ontbonden worden zonder verdere financiële gevolgen. Wel moet je er als koper alles aan gedaan hebben om de financiering rond te krijgen en dat ook kunnen aantonen.

Soms zijn er ook ontbindende voorwaarden opgenomen over de bouwkundige situatie van een huis. Bij grote technische mankementen is het dan mogelijk de koop te ontbinden. Je aankoopmakelaar kan je helpen met het formuleren van ontbindende voorwaarden.

Wil jij er zeker van zijn dat jij de koper wordt van de ene huis waar helemaal verliefd op bent? Zorg er dan voor dat jij en de verkoper een handtekening zet onder een goede en volledige koopovereenkomst.Bron: NVM
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring